hn logo 19a

onsdag 26 juni 2019

Träff i Hälsans Natur syd!

Ett referat från vår Träff i Hälsans Natur Syd den 2 juni 2019

Vi var 6 personer som träffades på Kulturens Östarp utanför Veberöd i Skåne.

Vi startade med en fika, kaffe och kaka, och en presentationsrunda. Därefter tog Cina oss på en guidad rundvandring i miljön, vi följde de röda trätofflorna längs naturspåret i skogen med start från Gästgiveriet. Framme på Gamlegård, den kringbyggda gården, fick vi fördjupad information om gården och hur man levt där – ett liv före centralvärmens tid – av Alma. Emma Johansson är gårdsbrukare på Östarp och berättade om de djurslag som finns på gården. Man har grisar, får, ankor och gäss av gamla Skånska (även Blekingska) djurraser.

Innan vi vandrade tillbaks till Gästgiveriet åt vi medhavd lunch i Hannas Trädgård på Gamlegård, goda smörgåsar som Cina fixat.  

Vid Gästgiveriet satte vi oss ner under träden och reflekterade över dagen. Vi som fanns på plats upplever att det är viktigt att träffas och knyta kontakter med andra inom Hälsans Naturs intresseområde. Nästa träff planeras att äga rum i höst och då gärna hos någon medlem som vill visa sin miljö eller att vi besöker andra intressanta miljöer.

 Vid pennan Lillian

Vem var vi som träffades?

Cina Blomberg – beteendevetare och trädgårdsmästare på Kulturen i Lund. Hon var vår värd på Östarp eftersom området, Gästgiveriet, gårdarna och marken ingår i Kulturen I Lund.

Isa Lövfendahl – beteendevetare och human ekolog. Arbetar idag deltid på Previa i Lund bl.a. som samordnare samt med konflikthantering och stresshantering både med grupper som individuellt.  Har en gård i Billinge och planerar starta upp en egen verksamhet – stresshantering/retreat där. Har sedan många år bedrivit en verksamhet med uppfödning av – Linderödsgrisen. Levererar bl.a. levande grisar till Gamlegården i Östarp.

Lis-Lott Andersson sjuksköterska med specialistutbildning barn och ungdomar. Har arbetat med rehabilitering med häst sedan 1997, avtal med Försäkringskassan 2003 – 09 och därefter vårdavtal i NUR programmet med Region Skåne till 2018. Har nu 2019 startat upp en verksamhet med Hästunderstödd terapi i egen regi. Tar emot 8 deltagare i 12 veckors rehabilitering följt av 12 veckors fortsatt rehabilitering med samtidigt utslussning. Arbetar alltid 3 personal med gruppen varav 2, Lis-Lott liksom den psykolog som ska ingå i gruppen har båda hästutbildning.  Den första gruppen kommer den 12 augusti 2019.

Emma Neldeborn – beteendevetare med inriktning psykologi samt sedan tidigare gått utbildningar i trädgårdsterapi på Alnarp och har fortsatt studera vidare på masterkursen – Outdoor environment for Health and Wellbeing på Alnarp. Arbetar med Blinda och döva personer idag och använder trädgårdsmiljöer i den dagliga verksamheten för gruppen. Planerar att starta upp aktiviteter på sin gård i Skönabäck utanför Skurup. 

Britt-Marie Lindfors – natur och trädgårdsintresserad pensionär. Besökte ofta Östarp under sin barndom.

Lillian Lavesson, kassör i föreningen och sammankallande till träffarna i Hälsans Natur Syd. Har tidigare bl.a. arbetat som sjukgymnast i Alnarps Rehabiliteringsträdgård.

fredag 21 juni 2019

Glad sommar!

Nu vill vi i Hälsans Natur tacka er alla medlemmar för terminen som gått och önska er en riktigt skön och härlig sommar med både vila och aktivitet!

Vi vill också passa på att berätta att i samband med Almedalsveckan arbetar föreningen tillsammans med samhällsförändringsgruppen Mind/Shift. De driver en rörelse för ett förändrat synsätt i förhållande till företrädesvis psykosocial och existentiell hälsa hos unga. De - och vi - vill ändra samhällets beteende och språkbruk från sjuk till frisk, från åtgärd mot ohälsa till friskhållande och förebyggande förhållningssätt. 
Gruppen Mind/Shift deltar i Almedalen och finns i Helge Ands ruin. Under Almedalsveckan arrangeras där föredrag och dialoger kring frågorna. Hälsans Naturs styrelse skapar miljöerna i enlgihet med forskning kring naturens läkande och bereder besökarna möjlighet till återhämtning och sinnesuplevelser. 
Under onsdag 3/7 och torsdag 4/7 kommer också representanter från Hälsans Naturs styrelse att finnas på plats i Helge Ands ruin - kom gärna in, säg Hej! och samtala om natur och kreativa uttrycksformers läkande och friskhållande möjligheter!

Slutligen vill vi påminna om att konferensen i april som vi arrangerade tillsammans med SLU filmades dag 1 av Utbildningsradio.
SVT sänder dessa avsnitt 13-14 juni på Kunskapskanalen.  
De kan ses via Kunskapskanalen. Kan även ses via URPlay.

och så såklart - Glad Midsommar!

Hälsar styrelsen i föreningen Hälsans Natur

måndag 3 juni 2019

Nyhetsbrev maj 2019

Nyhetsbrev_maj_2019.pdf

Hej kära vänner!

Här kommer nyhetsbrev från föreningen :)

Hälsningar från styrelsen föreningen Hälsans Natur

e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Malin Jensen är beteendevetare med inriktning på arbetslivets psykologi, specialiserad inom stress och utmattningsproblematik och psykisk ohälsa på våra arbetsplatser. Hon är också utbildad i trädgårdsterapi vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Idag driver hon företaget Human.Insikt som erbjuder utbildningar, föreläsningar, arbetsmiljökartläggningar och kurser kring människans mående i arbetslivet.

I Lotties trädgård utanför Ängelholm erbjuder Malin ”Odla hälsa”, en kurs som utgår från trädgårdsterapi. Kursen ges till medarbetare i riskzonen att drabbas av stressrelaterad ohälsa. I trädgården anordnas också möjlighet för privatpersonen att ta del av aktiviteter i trädgårdsterapi.

 

Det blir Öppet Hus på Humlamaden Rehab den 28/5
Sedan en föreläsning i Malmö vecka 47
 
 
 
 
Mvh 
Lis-Lott Andersson / via styrelsen Hälsans Natur
onsdag 13 mars 2019

Årsmöte 14 april

Välkommen till Hälsans Naturs första webb-årsmöte!

Eftersom vi nyligen rest på konferensen i Stockholm har vi i år valt att prova ett webbaserat årsmöte.
Varmt Välkomen att ta chansen att påverka vår förening och inriktningen på arbetet.

Anmälan sker till vår mail-adress Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. varefter du får inloggningsuppgifter i bekräftelsemail :)

Dagordningen har du i nedanstående pdf-länk.
Dagordning och övriga årsmöteshandlingar kommer att finnas på hemsidan - under flik föreningen/möten och protokoll/årsmöten.

Varmt Välkommen hälsar styrelsen!

Dagordning_Årsmöte_2019.pdf

 
fredag 18 januari 2019

Nu rullar vårterminen igång!

Nu blir dagarna allt ljusare och vårt arbete i föreningen tar ny fart i det nya året. :) 

Vi är ett nätverk för alla som är intresserade av eller arbetar med mötet mellan natur, djur och människor.

Vi är en riksförening där det inte alltid är så lätt att träffas fysiskt - webben blir allt viktigare. Därför strävar vi efter att skapa möjlighet och underlätta för webbkommunikation mellan medlemmar i föreningen. 

- Vi jobbar för att hålla vår hemsida seriös med information i fältet och samtidigt är levande och intressant.
   Ge gärna återkoppling om ni tänker att vi i styrelsen kan förbättra sidan, utan att det kräver en genomgripande förändring av struktur.

- Just nu arbetar vi för att förändra vår facebooksida för att allas inlägg ska kunna ligga i flödet.
   Det menar vi kommer att skapa möjlighet för en levande kommunikation mellan medlemmarna och öka sidans dynamik. 

- Vi har startat upp en LinkedIn-sida men där har styrelsens kraft inte riktigt räckt till för att sprida info.
   Hjälp oss gärna att berätta att det mediet också finns och kommunicera där om det är bekvämt för dig. 

Ett av årets stora engagemang har varit och är att vi i samarbetemed SLU, är delarrangör till Rikskonferensen "Djur Natur Hälsa 2019".  

Konferensen går av stapeln 1-2 april på Hasselbacken i Stockholm. Programmet innehåller både föreläsningar och paneldebatt. Politiker. forskare och aktiva i fältet deltar. 
Anmälan är öppen. Gå in på https://www.djurnaturhalsa2019.se/ så har du all information.
Hoppas vi ses där!

Många Hälsningar i vårvintern!

styrelsen / Eva

tisdag 18 december 2018

God Jul

torsdag 25 oktober 2018

Mötesplats Friluftsliv!

Här kommer ett tips från en av våra medlemmar!

Mötesplats friluftsliv

Friluftsliv kan vara många olika saker. Konferensen Mötesplats friluftsliv har som mål att visa bredden och skapa förutsättningar för nya möten och samtal.

Tid och plats

15 november 9.00–16.15

Lycksele, Hotell Lappland

Målgrupp

Alla som arbetar med friluftsliv i Västerbotten. Kommuner, organisationer, föreningar och företagare.

Program

för program gå in på länsstyrelsens webbsida:

https://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/kalenderhandelser---vasterbotten/2018-05-17-motesplats-friluftsliv.html

Talare

 • Landshövding Magdalena Andersson
 • Josefin och Petter Lämås, Umeå friluftsguide
 • Kajsa Mickelsson, Folkhälsomyndigheten
 • Jerry Engström, Friluftsbyn, Höga kusten

  Med flera!

Valbara sessioner under eftermiddagen

 • Planera för ett attraktivt samhälle
 • Natur för naturovana
 • Folkhälsa och friluftsliv
 • Besökare från när och fjärran
 • Människan i landskapet

Utställning

I pauserna visar vi upp goda exempel och projekt. Ansök om deltagande i anmälningsformuläret.

Anmälan

Sista anmälningsdag är den 2 november klockan 23.55. 
för anmälan se webbsidan ovan!
 
 
Du företagare inom gröna näringar!
 
SLU i Alnarp sjösätter en kurs i Företagsledning, riktad till företagare just i era gröna näringar :)
Här kommer länken:
 
 
Hälsningar
styrelsen / Lillian
Sida 1 av 15